torsdag 1 mars 2007

ÅGE ÅLESKJAERS NÅDESTEOLOGI

Pastor PETER HACKZELLS SYNPUNKTER

Jem:s kommentarer med Italic

PH:
För övrigt har jag forskat vidare i Åge Åleskjaers teologi. Jag läste hans senaste bok ”Nå taler han fra himmelen”. Det är svårt att återge i korthet allt som framgår i den boken. Syftet är ju att människor verkligen skall få uppleva Guds outgrundliga nåd, kärlek och barmhärtighet i Kristus Jesus. Så långt är allting bra, men sen vill han ju göra upp med allt det som hindrar människor från att uppleva det sanna och fulla evangeliet som kommer med Paulus, och då gör han märkliga slutledningar. Här är några av dem i all korthet.

1 Det finns två evangelier. Ett för judarna och ett för hedningarna. De 12 apostlarnas uppdrag var att förkunna evangelium (en judisk variant) för de omskurna men genom Paulus kommer det fulla evangeliet, hans uppdrag var att predika det evangeliet för de oomskurna. Det egentliga fulla evangeliet kom inte medan Jesus vandrade på jorden, utan först ”nå han taler fra himmelen.” Därav bokens titel.

JEM: ÅÅ:s tanke att det finns två evangelier är vilseledande. Paulus förklarar däremot att Gud i Jesus död har förenat dessa två (judar och greker) till ett. Ef 2:14-16
"Ty han är vår fred, han har med sitt liv på jorden gjort de två lägren till ett och rivit skiljemuren, fiendskapen. [15] Han har upphävt lagen med dess bud och stadgar för att i sin person skapa en enda människa av de två, en ny människa, och så stifta fred. [16] I en enda kropp försonade han de båda med Gud genom korset, då han i sin person dödade fiendskapen.

Så långt vi kan se av urkristendomens historia predikade alla apostlarna, inklusive Paulus för både judar och hedningar.

ÅÅ:s påstående att det fulla evangeliet kom först efter Jesu död är en allvarlig missuppfattning. Markus skriver enligt 1917 års översättning: 1:1. "Detta är begynnelsen av evangelium om Jesus Kristus, Guds Son." 1:15 5 "...och sade: "Tiden är fullbordad, och Guds rike är nära; gören bättring, och tron evangelium."

Johannes döparen fick denna tröst av Jesus: Mat 11:5 "...blinda få sin syn, halta gå, spetälska bliva rena, döva höra, döda uppstå, och 'för fattiga förkunnas glädjens budskap'= evangelium."

Om ÅÅ menar att evagelilernas "evangelium" inte var ett "fullt evangelium" så bortser han från Joh 3:16
"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv."
Detta är det absolut fulla evangeliet!

PH:
2 Därför gör ÅÅ slutledningen att vissa böcker i NT är skrivet enbart för judekristna, såsom Petri, Jakob och Johannes brev. De berör oss bara indirekt.

JEM:
Det är otroligt att ÅÅ kan kasta fram en så ogenomtänkt tanke! Vad i de uppräknade böckerna skulle inte beröra oss som hednakristna? Dessutom är påståendet litteraturhistoriskt absolut fel.


PH:
3 Även Jesu undervisning som vi har i de 4 evangelierna är en undervisning för en mellanperiod innan det Nya Förbundet träder ikraft. ÅÅ tänker som så: Jesu undervisning under hans tid på jorden sker medan Gamla Förbundet är ikraft, därför hör den undervisningen till det Gamla förbundet. Följden blir att de som omfattat detta synsätt säger att vi inte längre skall be eller undervisa ”Fader Vår”. Följden blir ju att egentligen förpliktar Jesu undervisning före korset inte till någonting! Trots att Jesus klart och tydligt säger i missionsbefallningen att vi skall göra lärjungar och lära dem att hålla allt vad han har undervisat.

JEM:
När ÅÅ säger detta visar han sig ha kommit i en återvändsgränd. Hade han sagt detta om Johannes Döparen så hade han haft visst fog för sig. Men Jesus är det nya förbundet från början till slut. Om du drar rätt slutledning om bönen "Fader Vår" och låt oss tillägga "Bergspredikan" blir ÅÅ:s tanke helt absurd.

Ditt påpekande om missionsbefallningen är ju fullt klarläggande.

PH:
4 Men till det sistnämnda har ÅÅ följande förklaring. Därför att de tolvs kallelse var att predika för judar, så gällde inte missionsbefallningen för dem i denna tidsålder, utan i tusenårsriket får det judiska folket en speciell nådatid att sprida evangeliet till alla folk. De hednakristnas egentliga missionsbefallning finner vi i 2 Kor.5:18-21.

JEM:
Återigen är ÅÅ i en trång återvändsgränd. Missionsbefallningen skulle alltså i första hand gälla för tusenårsriket! Man kan inte färstå annat än att ÅÅ har utifrån blivit lockad in i ett teologiskt system som är omöjligt. Vem denna "falska" mentor är skulle jag gärna vilja veta.


PH:
5 I boken ”Fullstendig frihet” undervisar ÅÅ att under det Nya Förbundets tid skall vi inte undervisa den 10 budorden varken för världen eller de kristna. De tillhör judarna i det Gamla Förbundet.

JEM:
Kan man säga något så befängt då visar man att man åtminstone inte är kallad till bibellärare. Konsekvensen av en sådan tanke är att även Bergspredikan inte passar för oss.
Ty där står det ju att vägen är smal och porten trång. Men enligt ÅÅ torde detta inte stämma. Nådens vägen säger ÅÅ inte vara en trång väg utan en "bred motorväg". Månne det är denna motorväg han skall undervisa om i vår sommarkonferens?


PH:
Må väl och var välsignad! Och lycka till med TV-programmen i fortsättningen. Må Herren rikligen välsigna dem! Hälsa familjen. Jag vet inte om jag berättat det tidigare, men vi avskiljde två nya pastorer i vår församling för några veckor sedan, en av dem heter Pia Hackzell.

Det finns bara ett evangelium! Amen!

Peter Hackzell

Inga kommentarer: