torsdag 8 februari 2007

Romarbrevet nr 205 Introduktion

INTRODUKTION
Romarbrevet är Paulus kanske viktigaste teologiska skrift. Inte för roskull sände han det till imperiets huvudstad och den stora kristna församling som vuxit fram där de senaste tjugo åren.
Paulus var intresserad att öppna en god relation till denna viktiga församling, inte minst för att den kunde bli en språngbräda för honom om han snart skulle göra en missionsresa ända till Spaninen.

Dessutom var Paulus angelägen att få förklara sig inför denna stora församling med tanke på allt förtal han troligen utsatts för av sina teologiska moståndare. Paulus upplevdes av många såsom en avvikare från Jesu och apostlarnas lära. Detta var naturligtvis en missuppfattning.

Vid studiet av romarbrevet finner man att Paulus i allt höll´sig till Jesu och apostlarnas lära. Skillnaden är bara den att han ibland tydligen såg djupare i de olika frågorna än de övriga apostlarna gjorde.

Det var skäl inte bara för den romerska församlingen och den urkristna kyrkan att studera Paulus. Det är än mer skäl för oss nutidens kristna att grundligt sätta oss in i det budskap hedningarnas apostel har överlämnat till oss i romarbrevet. Välkomna med i studiearbetet.
Jean-Erik Mårtensson

1 kommentar:

Anonym sa...

Jean-Erik!
Jag tackar dig för alla de lärorika och uppbyggliga utläggningar av Romarbrevet jag har fått ta del av. Det har gett mig så mycket för min vandring mot himlen. Guds rika välsignelse över dig och din stora familj, över ditt arbete och ditt livs verk.
Jonatan Pilgrim